Fonds Bijzondere Noden Enschede

Jaarlijks komen duizenden Enschedese huishoudens in een urgente financiële noodsituatie.
Bestaande wettelijke en gemeentelijke voorzieningen kunnen niet in alle gevallen of snel een oplossing bieden. Als mensen tussen wal en schip dreigen te vallen, kan FBNE bijspringen met een gift.

Contact opnemen

  • FBNE is op ma/wo/do/vr geopend tussen 9.00 - 15.00 uur
  • Telefonisch spreekuur tussen 9.00 - 11.00 uur, tel. 053-4343993
  • Voor algemene vragen of informatie: info@fbne.nl. Is er al een aanvraag in behandeling? Dan graag gebruik maken van aanvragen@fbne.nl en het aanvraagnummer vermelden
  • Alleen bij spoed: 06-42873102 (bureauhoofd Chantal Toren, ma/wo/vr) of 06-18147842 (waarnemend bureauhoofd Ellen Blok, ma/do) 

Over ons fonds

Het Fonds Bijzondere Noden Enschede is een particulier initiatief en zet zich in voor inwoners van Enschede met materiële noden. Want ondanks dat armoede in een land als Nederland niet zou moeten voorkomen, is de praktijk vaak anders.


Tijdelijke wijzigingen bij FBNE

Wegens omstandigheden is FBNE voorlopig op dinsdag gesloten. Oud-bureauhoofd Ellen Blok is bereid gevonden om Nicolle Clemens 12 uur per week te vervangen, tot 1 april 2024.

Aangezien wij voorlopig dus niet op volle sterkte zijn hierbij een dringend verzoek aan alle professionals om aanvragen compleet in te dienen, zodat er op basis van de stukken direct een besluit genomen kan worden en de afhandelingstermijn te overzien blijft. Dit betekent inclusief objectieve rapportage/motivatie en begroting van de kosten. Incomplete aanvragen worden buiten behandeling gelaten. 


Ervaringen met het FBNE Vakantieproject

FBNE ontving deze enthousiaste feedback over de ervaringen van Actifaid Actieve ambulante zorg met ons jaarlijkse vakantieproject: 

'Wij hebben binnen Actifaid al een aantal cliënten aangemeld bij “Fonds Bijzondere Noden” voor het vakantieproject. Een vakantie klinkt als een luxe product waar je ook heel goed zonder kan. Maar wij hebben met eigen ogen gezien hoeveel impact dit project heeft op onze cliënten. Iets dat veel meer teweeg brengt dan een paar dagen even er tussen uit gaan.

Om aan je kinderen voor het eerst te kunnen vertellen dat zij ook een keer op vakantie gaan. Lekker een paar dagen naar een vakantiepark en daar zwemmen, pizza eten en meedoen aan de activiteiten. Van de leraar terug te horen dat jouw kinderen op school trots verteld hebben over de vakantie.
Het feit dat ik gebeld word met de vraag of ze echt zomaar ergens een ijsje mogen eten van het geld wanneer zij voor het eerst in een pretpark zijn geeft al aan hoe uitzonderlijk dit voor het gezin is.

Of na jaren ook een keer familie of vrienden kunnen trakteren op een avondje uit in plaats van dat je altijd degene bent waar voor betaald moet worden omdat je anders niet mee kan. Het gevoel om dan ook een keer iets terug te doen doet zoveel met het zelfvertrouwen. En dit begint al met de planning van dit uitje. Samen met de coach op internet zoeken naar een leuk restaurant, prijzen vergelijken, het restaurant reserveren en natuurlijk de boodschap brengen dat jij nu gaat trakteren. Tijdens het eerstvolgende contactmoment krijgt de coach dan allemaal enthousiaste verhalen te horen en foto’s te zien van het avondje uit.
Wij hebben gezien hoeveel impact het “vakantieproject” heeft op onze cliënten en maken er ook elk jaar voor, zorgvuldig geselecteerde, cliënten dankbaar gebruik van.'

Fantastisch, daar doen we het voor!Vakantieproject

Wil je ook een aanvraag doen voor jouw cliënt? Aanvragen voor het vakantieproject kunnen in januari 2024 weer worden ingediend.  

 

 


Tijdelijk Noodfonds Energie

Ben jij actief als hulpverlener in de Gemeente Enschede en heb je te maken met inwoners in financieel moeilijke omstandigheden? Dan willen we je graag informeren over een regeling voor inwoners met een hoge jaarafrekening voor gas, water of elektra. Deze regeling wordt uitgevoerd door Stichting Fonds Bijzondere Noden Enschede (FBNE).

Als hulpverlener kun je voor jouw cliënt een aanvraag bij onze Stichting indienen als er problemen zijn bij het betalen van de hoge eindafrekening gas, water, elektriciteit. Wij hanteren voor de uitvoering van deze regeling dezelfde kaders als voor andere hulpvragen die we binnen krijgen (zie www.fbne.nl)
Na toekenning van de aanvraag zal de betaling rechtstreeks overgemaakt worden aan de instantie / de leverancier van gas, water, elektriciteit.

-> Het noodfonds loopt tot en met 31 december 2023; FBNE is tussen Kerstmis en Oud en Nieuw gesloten dus wacht niet te lang met aanvragen! Liever eerst overleggen? Bel dan tijdens het telefonisch spreekuur met ons bureauhoofd Chantal Toren, tel. 053-4343993. Mailen kan ook: info@fbne.nl


Data bestuursvergaderingen

Tijdens bestuursvergaderingen worden actualiteiten en aanvragen besproken en is er ruimte voor gastsprekers. Op deze dagen heeft FBNE geen telefonisch spreekuur.  

2024

22 januari, 26 februari, 25 maart, 22 april, 27 mei, 24 juni, 22 juli, 26 augustus, 23 september, 28 oktober, 25 november, 23 december


Bijzondere data 2024

FBNE is gesloten op feestdagen, in 2024 zijn dat de volgende data: 

  • Nieuwjaarsdag: maandag 1 januari 2024
  • Goede Vrijdag: vrijdag 29 maart 2024
  • Pasen: maandag 1 april 2024
  • Hemelvaartsdag: donderdag 9 mei 2024 en vrijdag 10 mei 2024
  • Pinksteren: maandag 20 mei 2024
  • Kerstmis: woensdag 25 en donderdag 26 december 2024